Expoplu Experiment

Expoplu Experiment is een duo tentoonstelling met twee jonge talenten die gedurende een werkperiode de tentoonstellingsruimte van Expoplu transformeren tot een levendig atelier. In dit experiment staan ontmoeting, samenwerking en artistieke, methodieke en materiaal-gerichte uitwisseling centraal. Voor deze vierde editie van Expoplu Experiment gaan kunstenaars Quentley Barbara en Domas van Wijk de dialoog met elkaar aan en krijgen zij de vrije hand om (gezamenlijk) nieuw werk te maken.

In zijn kunstenaarschap is Domas van Wijk op zoek naar onverwachte en nieuwe verschijnselen die voortkomen uit de meest eenvoudige verbindingen tussen geselecteerde materialen. Het zijn bestaande objecten en machines die Van Wijk met elkaar in dialoog brengt door ze samen te brengen in zijn installaties. Hoewel zijn auteurschap indirect aanwezig is in de keuze en het combineren van de verschillende voorwerpen, lijken deze materialen wanneer ze zijn samengebracht te transformeren tot iets nieuws. Zoals twee blazende, hightech ventilatoren die een video-lint in de lucht laten zweven, gitaarsnaren die een ei in schijfjes snijden en vibrators die champagneflessen ontkurken.

Ook Quentley Barbara kent een fascinatie voor gevonden materiaal. ‘Spullen’ die volgens hem te waardevol zijn om weg te gooien geeft hij een tweede leven door ze te hergebruiken. Zo verzamelt de kunstenaar verhuisdozen, kranten en tijdschriften die hij op straat vindt. Daarnaast bewaart hij foto’s van zijn vrienden en familieleden op Curaçao die hij vervolgens met het karton van de uitgevouwen dozen modelleert tot immens grote familieportretten. Met stanleymes en tape bewerkt hij het materiaal zoveel mogelijk naar de gelijkenis van zijn dierbaren, zoals andere beeldhouwers dat doen met beitels en steen of hout.

Het samenbrengen van twee kunstenaars met een totaal andere materiaalvoorkeur en werkwijze in één ruimte, levert een spannende ontmoeting op die zich steeds verder ontwikkelt naarmate de kunstenaars op zoek gaan naar artistieke vernieuwing en de grenzen van elkaars praktijk.